Huh, reissu etelään tehty. Kävimme Nukan kanssa yhdistyksen erikoisnäyttelyssä sekä tokomestaruuksissa Helsingissä. Reissu oli raskas mutta oikein hauska. Tutustuimme uusiin bordercollie ihmisiin ja sain kasvot niille ihmisille joiden kanssa olen vuosikirjaa kirjoitellut ja vaihtanut lukuisia viestejä. Järjestelyihin osallistuneilla iso kiitos mahtavasta viikonlopusta ja hienosta ilmapiiristä tässä vuoden päätapahtumassa.

Perjantai aamu starttasimme kohti Helsinkiä matkalta poimimme kyytiin Syytin ja omistaja-Jaanan. Nuka oli sitä mieltä et ihan kauhee elukka ja "hymyili" Syytille kaikilla hampaillaan ja tervehti pienellä grr ääntelyllä. Matkalla teimme useita pysähydksiä ja koirat pääsivät meidän ruokatauon ajaksi terassille istumaan. Nuka otti tämän ajan rennosti ja makoili ihan rauhassa pöydän alla. Pääsimme iltasella hotelliin joka ei ollut oikein ihastuttava. Huone oli huonosti siivottu ja respa erittäin töykeä ja antoi huonot ohjeet parkkihalliin löytämiseksi. Tapasimme tuttavia siinä iltasella mikä olikin oikein mukavaa ja toivottavasti tästä sitten kehkeytyy jotain suurta. Hotellilla pesin Nukan valkoiset osat ja harjasin sen läpi.

Lauantai aamuna meinasi pitää kiirettä kun laittelin koiran ja tavarat valmiiksi. Matka näyttelyyn oli onneksi sopivan lyhyt ja paikka sopivan tilava jotta ei tarvinnut ihan kylkikyljessä kyyhöttää. Minua jännitti aivan älyttömästi koska edellinen näyttely ei oikein ollut parasta mitä tuolta koiralta voi odottaa. Nukahan oli nyt ensimmäistä kertaa avoimessa luokassa ja tämäkin jännitti. Avoimessa luokassa kilpaili n.20 narttua. Alkujuoksutus tehtiin 2 osassa koska superiso kehä oli meille liian pieni. Nukalla oli onneksi ihan kivojakin pätkiä juostessa ( katsojien mukaan, itsestä se vaan hyppi,veti ja loikki). Sitten odottelemaan yksilöarvostelua. Tässä Nuka juoksi oikein hyvin ja malttoi kohtuullisesti seisoa. Tuomarin käsittelystä tuo ei meinannut yhtään mitään. Jälkeenpäin katsoin kuvia ja sieltä paljastui esittäjän virhe; seisotin koiraa takajalat mahanalla ei ihme et koira vaikutti neliömäiseltä. Ohjaajan tulee harjoitella sekä juoksuttamista että seisottamista jotta saan parhaat puolet esiin tuosta koirasta.

Erikoisnäyttely tuomarina Helen Broadhurst, Iso-Britannia, tulos AVO-EH,

"A little square in appearence, Flat skull. A little roundic cheek and muzzle. Oval eyes. Ears set well apart and used. Correct bite. Moderate lenght of neck. Steep in upperarm. Good spring of ribs. Broad tights. Good turn of stifle. Good lenght of hock. Tail-set high. Lenght of tail correct. Tail carriare incorrect. Good movement and temperature.

suomennos: Hieman neliömäinen vaikutelma. Litteä kallo. Hieman pyöreähkät posket ja kuono. Ovaalit silmät. Korvat asettuneet hyvin kauas ja käytetyt. Oikea purenta. Kohtuullinen kaulan pituus.Jyrkkä olkavarsi. Hyvä kylkikaari. Leveät reidet. Hyvä polvikulma. Hyvä kinnerpituus. Korkealle asettunut häntä. Oikea hännänpituus. Hännänkanto väärä. Hyvät liikkeet ja luonne."

Illalla meillä oli yhdistyksen 20-vuotis juhlaillallinen missä oli oikein hauskaa vaikkakin kaikki olivat hieman väsyksissä. Meille esiintyi 2 koirakkoa koiratanssin huipulta jotka olivat saapuneet Tanskasta ja pitivät myös koiratanssi kurssin yhdistyksen nimiin. Esityksen olivat upeita ja näyttivät sitä missä bordercolliet ovat upeimmillaan tehdessään töitä. (Tokihan mikään ei vedä vertoja sille näylle kun bordercollie tekee sitä työtä mihin rotu on aluperin jalostettu. Bordercollie on kaikkein parhaimmillaan paimentaessaan lampaita) Nuka oli illallisen ajan hotellissa ja herätin (säikytin) sen kun menin juhlan jälkeen hakemaan koiran iltapissalle.

Sunnuntai aamuna oli hieman kiireettömämpi lähtö koska koiraa ei tarvinnut laittaa millään tavalla. Saavuimme koepaikalle hyvissä ajoin ja treenasin kaikki liikkeet läpi ennen ilmoittautumista. Nuka ei olisi halunnut noutaa ollenkaan. Kaukot sujuivat oikein hyvin ja luoksetulon stopit olivat hyvät. Ennen kokeen alkua juttelimme muiden paikalle saapuneiden kanssa. Itse kokeeseen:

1. Paikallamakuu 3 X 9½ =28½

Mua jännitti kun oli piiloon meno eka kertaa kokeessa. Tuo puoli pistettä lähti siitä et koira oli kääntänyt jättäessä päätään.

2. Seuraaminen 2 X 8 = 16

Aluksi hieman seilausta mutta täyskäännöksen jälkeen skarppasi ja seurasi hienosti normaaliin Nuka tyyliin.

3. Liikkestä maahan 2 X 0 = 0

Jäi seisomaan. Tässä kohtaa annoin liian pehmeän käskyn jolloin koira jäi seisomaan.

4. Luoksetulo 3 X 6 = 18

Tämänkin mokasin ite ku unohdin et liikkuri ei sano pysäytykseen käskyä ja myöhästyin käskytyksen kanssa. Nuka ehti tulla n. 2/3 matkasta ennen pysähdystä. Hieman myös liukui käskyn jälkeen.

5. Liikkeestä seiso 2 X 9½ = 19

Hieno! En tiedä mistä tuo puoli pistettä lähti.

6. Noutaminen 2 X 8 = 16

Tähän olen supertyytyväinen. Nuka oli meinannut varastaa mut istahti takaisin ja odotti käskyn. Lisäksi käänsi päätään kun piti irroittaa joten jouduin kurkottamaan et saan kapulan pois koiralta.

7. Kaukot 3 X 0 = 0

Tämä menee ihan täysin mun piikkiin. Ensinnäkin meinasin jättää koiran istumaan ja palasin takaisin ja käskin koiran maahan (ilmeisesti tässä jo nollasin liikkeen) Paljon ylimääräisiä käskyjä ku Nuka katteli muualle ku annoin käskyjä. Itselle malttia ennen käskyjä niin johan paranee. Tämä oli kaikkein jännittävin liike.

8. Hyppy 2 X 9½ = 19

Tässäkään en tiedä mistä tuo puolikas lähti ku tuomari sanoi liikettä oikein hienoksi.

9. Kokonaisvaikutus 1 X 9 = 9

Tuomarin mielestä oikein mukavaa ja iloista yhteistyötä.

Yhteensä 125½ 3.palkinto 4. sija

Nukan kanssa oli kiva olla pitkästä aikaa tokokehässä ja nautin koiran kanssa tekemisestä. Parin viikon tokoilulla oiken hieno suoritus. Tyytäväisin olen tuohon noutoon ja hyppyyn joita on tullut treenattua luvattoman vähän. Lisää treeniä ja kisoihin.